Mengubah suai dapur bukan satu tugas yang senang. Sebaliknya banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dari segi perancangan , penentuan bajet, rekaan yang diinginkan.  Begitu banyak faktor lain yang perlu dilihat ketika merancang untuk melakukan ubah suai di ruang terpenting di kediaman. Ia merangkumi pelbagai faktor yang tidak boleh diabaikan kerana akan merugikan pemilik di kemudian hari . Kami kongsikan beberapai tip yang dapat membantu anda dalam mengubah suai ruang dapur. 

 

 

Pengunaan  dapur

Fikirkan tentang bagaimana anda akan menggunakan dapur. Bagi mendapatkan pengubahsuaian yang Berjaya, Ia adalah penting untuk menentukan matlamat projek anda dan berfikir tentang bagaimana menggunakan dapur baru tersebut . Sebagai contoh dapur yang dibuat bertujuan untuk digunakan sepenuhnya dan memperoleh kehidupan berganda melaluinya.

 

Cedok Idea

Inspirasi dekorasi boleh didapati dengan mengunjungi hotel serta restoran yang mempunyai seni hiasan yang tersendiri. Dari situ timbul segala idea yang boleh diambil bagi membangkitkan lagi keindahan terhadap dapur yang akan dibuat.

 

Kepelbagaian Fungsi

Pemilik perlu memastikan dapur yang bakal dibuat mempunyai keperbagaian fungsi yang jelas agar ia menjadi pusat utama bersama keluarga. Dapur dengan pelan terbuka dilihat bersesuaian kerana akan menjadi ruang interaksi social di samping menjadi penghubung kepada bilik-bilik lain.

 

Ruang Simpanan

Pelbagai barangan yang dibeli menjadikan ketiadaan ruang yang secukupnya bagi tujuan penyimpanan. Oleh itu, ruang penyimpanan menjadi solusi terbaik bagi menyelesaikan masalah ruang yang terhad. Di sini kepentingan laci begitu diharapkan bagi menyimpan segala barangan dengan baik dan teratur.

 

Sediakan Dapur Sementara

Kurangkan tekanan anda dengan membuat sebuah dapur sementara di ruang lain. Pastikan dapur sementara tersebut berada dekat dengan sumber air bagi memudahkan penyediaan makanan dan urusan mencuci. Dapur sementara perlu didirikan dengan ringkas dan menyediakan peralatan memasak yang asas. Kehadiran dapur ini sekurang-kurangnya dapat menyediakan makanan asas dalam tempoh yang singkat.

 

Dapatkan Pelan

Dapatkan pelan yang terperinci sebelum memulakan projek ubah suai . Ia bagi memberi rujukan buat anda selaku pemilik kediaman.