ARKITEKTUR
 
  • Jika di Malaysia, botol plastik dibuang merata-rata namun bagi penduduk kampung di Nigeria, mereka menggunakan botol plastik untuk menghasilkan sebuah rumah. Botol-botol plastik tersebut diisi dengan tanah kering sebelum dipadatkan dengan menggunakan kayu.
  • Ini yang dikatakan don't judge a book by it's cover. Mizuishi Architects Atelier, ditubuhkan pada tahun 2009 oleh arkitek Kota Mizuishi, rumah yang di bina di tepi sungai di Suginami, Tokyo, mungkin kelihatan kecil, sempit dan tidak diterima akal bahawa rumah ini mampu didiami tapi sebenarnya menempatkan dapur, kawasan permainan, bilik tidur , bilik mandi dan lorong.
  • Tiada siapa yang akan menyangka di antara pokok-pokok di hutan ini ada sebuah hotel yang di bina di atas pokok dengan gaya yang cukup unik.
  • Terpulang kepada pasangan untuk menerimanya dengan hati terbuka atau tidak, tetapi lelaki yang begitu sukakan video games pasti akan mencipta sendiri kamar privasinya yang kelihatan unik tetapi dalam masa
  • Adakah anda pernah terfikir bahawa di masa akan datang, rekaan kediaman menjadi semakin unik dan ekstrem? Hal ini mungkin tidak mustahil kerana pada hari ini, kita dapat melihat kepelbagaian seni reka bangunan yang bukan sahaja unik tetapi kadangkala seakan-akan tidak masuk akal kerana seni binanya sangat luar biasa. Pun begitu, di negara-negara luar telah membuktikan bahawa tidak ada yang mustahil dalam bidang arkitektur, malah ia menambah daya tarikan terhadap rekaan inovatif seperti ini. Di sini, penulis ingin berkongsi senibina-senibina luar biasa di seluruh dunia khusus buat tatapan anda.
  • Tidak mustahil untuk sesiapa saja membina rumah idaman mereka di mana-mana, termasuklah di bangunan pejabat. Kata pemilik apartmen di kota Jakarta yang ingin dikenali sebagai ibu Joan ini, rumahnya ini adalah sebahagian daripada bangunan komersil yang telah ditinggalkan.
  • Melihat keindahan masjid-masjid ini pasti ramai yang terpesona malah kagum dengan seni binanya. Benar! ia sangat menakjubkan dan untuk itu WEB IMPIANA tertarik untuk kongsikan dengan anda masjid-masjid yang sentiasa tersenarai dengan seni bina yang terindah dan termegah di dunia ini...
  • Pernahkah anda dengar tentang Blue Hole iaitu fenomena terjadinya terowong atau lubang yang dalam di lautan? Berbeza dengan dasar lautan, Blue Hole ini kelihatan gelap dan misteri jika ditinjau dari udara. Seolah-olah menggambarkan betapa dalam dan tiada hidupan di bawahnya.